Снимка: Reuters

Учени идентифицираха определен ген, които е отговорен за чувството на щастие при жените. Той обаче, макар и притежаван от мъжете, не влияе по същия начин на тяхното настроение. Според специалистите това е една от причините, представителките на нежния пол по-често да изпитват щастие за разлика от мъжете.

 
Слабата активност на гена моноаминооксидазата (MAOA) причинява по-голям изблик на щастие и радост сред жените, обяснява изследователският екип.
 
Те са изключително изненадани от получените резултати, тъй като досегашни данни показват, че ниската изява на гена е свързана с по-голям риск от алкохолизъм, агресивност и антисоциално поведение. Някои учени наричат MAOA, „ген войник“. Сега е "извлечена" положителната страна на гена, обръщат внимание на факта изследователите.
 
Новото откритие може да помогне да се обясни различието в изпитването на емоции при половете и да хвърли повече яснота върху връзката на щастието и генетичната предразположеност.
 
Основната функция на гена MAOA е регулиране дейността на ензима, разграждащ серотонина, допамина и други невротрансмитери в мозъка, отговорни за доброто настроение и прилива на щастие.
 
Защо генът не действа така и на мъжете, може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase