Снимка: Reuters

Една гозба може да стане още по-вкусна, ако се направи леко пикантна. В много страни традиционната кухня включва задължително пикантни подправки. Те носят приятен възбуждащ апетита ефект и редица витамини и полезни съставки, но имат и някои отрицателни за здравето ефекти.

 
Пикантните храни и подправки подобряват вкуса на гозбата, но след попадане в храносмилателния тракт могат да предизвикат дразнение на лигавицата на стомаха и да увеличат киселинната секреция, което да доведе до усещане на киселини, гастрит, язва, безсъние и др.
 
Киселини в стомаха. Основният състав на подправките е киселинен. Когато попаднат в стомаха, който има собствен киселинен синтез, се получава натрупване, водещо до увреждане на стомашната лигавица.
 
Гастрит. Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Развива се в резултат на остро (краткотрайно) или хронично (продължително) въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит. Острият гастрит се характеризира със симптоми като повръщане, гадене, треска, диария, главоболие, придружено наличие на кръв при повръщане или в изпражненията.
 
Как още може да навреди може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase