източник: Reuters

Подценява се съдържанието на захар в плодовите напитки, предупреждават експерти. Консумацията им може да доведе до по-висок от препоръчителния дневен прием на калории, според проучване на университета на Глазгоу. 

Учените проследяват хранителните навици на 2000 души във Великобритания и откриват, че липсва осведоменост за съдържанието на захар в газирани напитки, както и в шейкове и плодови сокове.
 
Анкета сред доброволците показва, че чрез консумацията на напитките се приемат до 450 калории на ден, което представлява 1/4 от дневния калориен прием на жените и 1/5 от този на мъжете. Учените установяват и че липсва осведоменост за съдържанието на захар в напитките. 
 
За целите на проучването участниците трябва да посочат, по тяхна преценка, какво е съдържанието на захар в няколко популярни напитки. Оказва се, че те го подценяват с между 2-4 чаени лъжички в натурален сок от ябълка и портокал, кофеинови енергийни напитки и различни шейкове.
 
Участниците подценяват и съдържанието на захар в сока от нар, с почти 18 чаени лъжички.
 
Британската асоциация на производителите на безалкохолни напитки заявява, че нивото на захар в напитките не е скрито и е ясно обозначено на етикета на продукта, включително и съдържанието на калории.
 
Прекомерната консумация на безалкохолни напитки води до затлъстяване и е основен рисков фактор за заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и инсулт, предупреждават учените. 
 
Твърде високото съдържание на захар в подсладените напитки може значително да допринесе за развитие на затлъстяване, подчертава водещият изследовател проф. Навеед Сатар. Някои разновидности на напитките, като натуралните плодови сокове и шейкове, които се възприемат като “здравословни“ опции, също могат да бъдат с високо съдържание на захар, допълва експертът.
 
Хората, които имат проблеми с теглото, трябва да намалят консумацията на подобни сокове и да я заменят с прием на повече вода или диетични напитки, съветват още учените.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase