източник: Личен архив

Доц. д-р Андрей Андреев е специалист по офталмология. През 1980 г. завършва Висшия медицински институт – Плевен. През 1990 г. специализира в Института по очни болести към Университета в Мюнхен. Повече от 20 години е началник на Очна клиника към Националната многопрофилна транспортна болница ,,Цар Борис III“. От 1996 г. до момента е управител на Медицински център „Очна клиника Ден”- София.

Доц. Андрей Андреев е член на Американската академия по офталмология и на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия. Заместник-председател е на Съюза на очните лекари в България.  
 
Какво представлява катарактата? Как може да се разпознае заболяването?
 
Катарактата е най-често срещаното хирургично заболяване в офталмологията. То е свързано с напредването на възрастта и с възрастовите промени, които се случват в окото. 
 
Можем да оприличим окото на фотоапарат. Има оптична част на обектива, ретината е лентата, рецепторната част. Светлината преминава през пречупвателните прозрачни среди, през зеницата, която регулира количеството светлина, блендата, и тази светлина се пречупва и се фокусира върху ретината. 
 
Би трябвало тези среди да бъдат идеално прозрачни, но, за съжаление, не са. С възрастта настъпват промени, като най-често срещаната е в лещата, потъмняване на лещата. Тя губи своята прозрачност. В това се състои и катарактата. Kакто косите посивяват с възрастта, така се случва и с очните среди, губят своята прозрачност и се получава перде. 
 
70-80% от случаите са възрастово обусловени, нарича се още старческа катаракта. Въпреки че в последно време заболяването се подмладява. Ако по-рано от катаракта страдаха предимно хора между 60 и 70 години, сега засяга и възрастта 45, 50 години. 
 
Причините не са напълно ясни, но се предполага, че се дължи на фактори, свързани с начина на живот и хранене, околна среда.
 
Кога и в каква степен заболяването нарушава качеството на живот?
 
Много е индивидуално. Зависи и от упражняваната професия. Преди 70, 80 години хората не са живели в информационен век и не им е било необходимо толкова фино зрение. Може би това също е една от причините катарактата тогава да е диагностицирана в по-късна възраст. 
 
Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase