източник: Reuters

Напитките, приготвени от пресни плодове и зеленчуци, са не само вкусни, но и полезно допълнение към пълноценния начин на хранене.  

Редица изследвания показват, че безалкохолните напитки и готовите плодови сокове в магазина имат неблагоприятно действие върху здравето, поради съдържанието на изкуствени консерванти, захари и много калории. 
 
Здравословните свойства на пресните плодове и зеленчуци са известни от векове. Фрешовете, приготвени от тях, са богати на хранителни вещества, витамини и минерали.
 
Различните плодови и зеленчукови сокове имат и специфични ползи. 
 
Зеленчуковите сокове, например, са чудесен начин да си набавим полезни растителни хранителни вещества. 
 
Доказано е, че ликопенът в доматения сок намалява риска от рак на простатата.
 
Сокът от червено цвекло пък има ползи за намаляване на кръвното налягане. Според експерти ефектът се дължи на високото съдържание на нитрати в цвеклото, които при попадане в човешкия организъм се превръщат в азотен окис, който увеличава притока на кръв и поддържа ниско кръвно налягане.
 
С какво са полезни соковете от нар, сини сливи и други, научете от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase