източник: Reuters
Осигуряването на 7-8 часа сън всяка нощ предпазва от увеличен апетит и излишни похапвания. 
 
Проучване сочи, че недоспиването повишава консумацията на храна. Учените проследяват качеството на сън на 17 мъже и жени, на възраст между 18 и 40 години. 
 
Установява се, че осигуряването на само 2/3 от необходимия сън е свързано с прием на допълнителни средно 549 калории на ден. 
 
Така седмица недоспиване може да доведе до увеличаването на телесното тегло с половин килограм, обяснява изследователят д-р Андрю Калвин от Mayo Clinic, Рочестър.
 
Хората с нормален сън консумират около 143 калории по-малко от обикновено, откриват изследователите.
 
Мнозина приемат, че ако са будни по-дълго време, те ще се движат повече и ще изгарят повече калории, но според резултатите от проучването това не е точно така, подчертава експертът. Не се открива голяма разлика в нивата на физическа активност при участниците в двете групи. 
 
Според данните от проучването лишаването от сън е свързано и с леко повишение на нивата на хормона лептин, който регулира енергийния баланс на организма, и с понижение на тези на грелин - хормонът, контролиращ апетита. 
 
Други проучвания също показват, че липсата на сън е свързана с наддаване на тегло и риск от затлъстяване, както при възрастни, така и при деца. 
 
Сънливостта, умората и стресът през деня, вследствие на недоспиване, могат да са причина за по-лесното подаване на изкушението да хапваме повече лакомства. 
 
Когато сме недоспали и сънливи, мозъкът е по-малко активен, отколкото когато сме отпочинали.  Липсата на сън ни прави склонни да се подаваме на моментни усещания и желания, без да преценяваме риска, в случая излишните килограми. 
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase