източник: Reuters

Средиземноморският начин на хранене благоприятства здравето на мозъка - намалява риска от увреждания, свързани с възрастта, според американски учени.

Резултати от мозъчно сканиране показват, че консумацията на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и риба намалява опасността от развитие на лезии, които са свързани с развитието на когнитивни нарушения, включително болест на Алцхаймер.
 
Екип от Училището по медицина „Милър“ към университета на Маями проследява хранителните навици и изследва мозъчното здраве на 1000 души.
 
Оказва се, че хората, които се придържат към средиземноморския стил на хранене, имат по-нисък риск от мозъчни увреждания. Учените вземат предвид и фактори, като физическа активност, тютюнопушене, нива на липиди в кръвта, високо кръвно налягане, диабет, анамнеза за сърдечно заболяване. Хранещите се по този начин поддържат и здравословно тегло, показват резултатите. 
 
Някои изследователи смятат, че диетата запазва здравето на сивите мозъчни клетки, тъй като тя помага за намаляване на възпалителните процеси в организма. Според други ползите за мозъка се дължат на високия прием на антиоксиданти.
 
Предишни изследвания показват, че стриктното придържане към средиземноморската диета може да е от полза за предотвратяване загубата на памет и болест на Алцхаймер.
 
Доказано е, че средиземноморската диета намалява и риска от раково заболяване и помага за поддържане здравето на сърцето. Смята се, че регулира кръвното налягане и съотношението добър-лош холестерол в кръвта.
 
Според диетолози средиземноморската диета подобрява и съдовата функция. Отразява се на гъвкавостта на клетките по повърхността на стените на кръвоносните съдове, особено на сърцето.
 
Резултатите са публикувани в Archives of Neurology medical journal. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase