източник: Reuters
Комбинация от психотерапия и физически упражнения помага на страдащите от хронична умора след получен инсулт, според ново изследване.
 
Хората често се чувстват отпаднали продължително време след инцидента. 38% до 73% от засегнатите от инсулт съобщават за проблеми с персистираща умора.
 
Точните причини все още не са ясни. Според експерти роля играят различни фактори. При някои може да се дължи на увреждането на мозъка, а при други - поради депресия, физически ограничения, липса на движение.
 
Засега не е разработена стандартна терапия, която да е насочена специално към облекчаването на умора след инсулт. 
 
В изследването на университета "Радбауд" в Ниймеген, Холандия, участват 83 души с инсулт, които страдат от хронична умора от близо средно 4 години. 
 
Учените тестват ефекта от прилагането на когнитивна и физическа терапия, която включва ходене на бягаща пътека, силови тренировки, упражнения в домашни условия. 
 
12 седмици по-късно, въз основа на въпросници, изследователите установяват, че комбинацията от двата метода дава най-добри резултати за намаляване на хроничната умора. 
 
При 58% от доброволците се забелязват положителни промени в ежедневните дейности, както и по отношение облекчаване чувството на умора. За сравнение – в групата на прилагащите само когнитивна терапия, подобрение се отчита при 24% от участниците.
 
Резултатите са публикувани в сп. Stroke.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase