източник: Reuters
Дали състоянието на косата се опитва да ни подскаже, че не се грижим достатъчно добре за себе си? Някои здравословни състояния могат засегнат както тялото ни, така и косата. В други случаи промените, засягащи скалпа и вида на косата, може да се дължат на недостатъчна грижа от наша страна.
 
Кога обаче става дума за симптом за здравословно състояние или кога грижата ни не е достатъчно адекватна?
 
Според повечето експерти можем да загубим около 100 косъма на ден. Това не е причина за тревога и ни най-малко не означава, че ще оплешивеем. Около 90% от космените фоликули „произвеждат“ коса по всяко време. 
 
Останалите 10% са във фаза на покой и косата започва да пада след около 2-3 месеца. Тя се заменя от нова и цикълът продължава. 
 
Пърхот
 
Белите „снежинки“ не са заразни. Как обаче се развиват те? Лекарите не могат да кажат с категоричност, но една от теориите е, че пърхотът се дължи на свръхрастеж на гъбички. 
 
Други благоприятни условия за неговото развитие са: стрес, мазна кожа, затлъстяване, студено или сухо време. Пърхотът може да се дължи и на екзема или псориазис. Въпреки че може да причини сърбеж и да ни кара да се чувстваме некомфортно, той не е опасен.
 
За да се намали натрупването на мъртви кожни клетки, можем да използваме шампоан против пърхот ежедневно. След нанасянето той трябва да се остави за около 5 минути и тогава да се изплакне обилно. 
 
Различните шампоани действат различно на всеки човек. Трябва да опитаме някой друг в случай, че избраният не води до желаните резултати. Ако проблемът не се решава, трябва да се потърси съвет от лекар. 
 

Още по темата, можете да научите от галерията на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase