Източник: Reuters

Релаксът служи за отстраняване на стреса, умората и напрежението. Колкото и общо да звучи, обаче, начините за отпускане са многобройни по своята същност и култура.

Източните култури, например постигат спокойствие чрез интроспективен процес на търсене на мир в самия себе си. За да се постигне пълен релакс с този метод, е достатъчно да се отделят няколко минути на ден, на работното място, вкъщи или докато се чака в задръстване.

Западните култури освобождават стреса и напрежението чрез физическа активност и спорт. За разлика от медитацията, разтоварването чрез спорт ангажира главно мускулните групи и чрез тяхното натоварване освобождава натрупания стрес и тревога.

Партия тенис с приятел, голф или игра на карти действат ползотворно както на физическо ниво, така и на психическото състояние и настроението.

Въпреки че физическата активност е понякога доста натоварваща, противно на очакванията за изтощение и умора, те ободряват и изпълват с енергия. Това е основното условие за същински релакс.

Начините да се постигне са строго индивидуални. При всеки работи повече определен метод - неговият, който следва да намери, за да може да се освободи от напрежението, стреса, тревогата.

Няма значение дали това ще е вечер, прекарана с приятели на чаша вино, разходка с приятен събеседник, четене на книга, масаж, медитация и пр. Важно е да се изчисти съзнанието, да се повиши нивото на „щастливите“ хормони и да се стимулира притокът на положителна енергия.

За различни методи за отпускане може да полюбопитствате в рубриката "Релакс" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase