Изображение: NASA/JPL

В периода между 22 и 24 септември са засечени слънчеви изригвания, които водят до образуването на силна магнитна буря. На  27 септември руски учени засякоха достигането на потока от протони до Земята.

Още в понеделник от Центъра за прогноза на космическото време към Американската служба за океански и атмосферни изследвания отчитат значително повишаване на индекса на магнитни излъчвания.

Според американски и руски експерти изригването на 24 септември е от най-мощен клас Х. То е причинено от същото по мощност изригване на 22 септември, което за тях е необичайно явление. Според прогнозите на учените Земята попада под въздействието на бурята днес – 29 септември.

Магнитните бури се отразяват на здравословното състояние и тонуса на много хора. По-младите и тези, които спортуват, са по-слабо чувствителни на магнитните смущения. Най-често магнитните бури засягат тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Те се отразяват негативно и на храносмилателната и нервната система.

През тези периоди може да се изпита чувство на тревога, тъга, да се появи безсъние, раздразнителност, главоболие, ниска концентрация, умора и други.

Още по темата
27 сеп 2011 15:39
По време на магнитни бури, организмът ни се влияе от повишеното съдържание на радон във въздуха. Радонът е радиоактивен химичен елемент, който при по-високи нива по принцип предизвиква неразположения, дори и заболявания. Неговата концентрация във въздуха е най-висока едва един – два дни, след слънчевото изригване, затова тогава и се появяват и неразположенията.

По време на магнитни бури може да си помогнем като избягваме консумация на храни, съдържащи животински мазнини и наблегнем на пресните плодове и зеленчуците. Активният спорт също носи ползи.

Вижте още здравни новини в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase