Рила. Снимка: Архив, Булфото

За седмица доброволци от цяла България са събрали 4,5 т желязо и близо тон стъклена вата, балатум, стъкло, опаковки и домакински принадлежности в Рила планина.

Такъв е резултатът от 14-ата акция на „За Земята“ за почистване на защитени територии у нас, отчитат от екосдружението.

Отпадъците са събрани предимно от околностите на “Жълтоезерна поляна”, разположена близо до хижа “Чакър Воевода” в Национален парк “Рила”.

Почистени са основните и най-често посещавани туристически маршрути в района – от Чакър Воевода към хижа "Марица" и връх Мусала.

“Отпадък са и разрушаващи се постройки, които с вида си често представляват много по-значително визуално замърсяване, като оставим настрана токсичните материали, вложени в строителството им”, коментира в съобщение до медиите Десислава Стоянова от „За Земята“.

С помощта на специална техника доброволците са демонтирали и извозиха вън от територията на парка над пет рушащи се постройки от Жълтоезерна поляна.

“Преди да построим каквото и да било, трябва да помислим какво ще се случи с него след 30, 50 или 100 години. Подобни полуразложени постройки и обекти за демонтиране има навсякъде по българските планини и защитени територии.

Още по темата

Голямата част от строителните отпадъци, особено остарелите като стъклената вата, не се приемат за рециклиране от която и да било компания за преработка на отпадъци”, предупреждава Филка Секулова от екосдружението.

Тазгодишното почистване на Рила е било финансирано с дарения на 37 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase