Амазонка. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бразилски учени са открили подземна река на дълбочина 4000 метра, течаща под Амазонка в същата посока от запад на изток, съобщи АФП.

Благодарение на това откритие изследователите са достигнали до извода, че амазонският регион разполага с две речни системи - надземна, която е формирана от река Амазонка, и подземна, кръстена "Хамза", преминаваща през дълбоки седиментни слоеве.

Научният екип, ръководен от проф. Елизабет Пиментел, изследвал температурните данни на 241 кладенци, пробити от
бразилския петролен гигант "Петробрас" в амазонския басейн. Въпреки че текат в една и също посока, реките Амазонка и Хамза доста се различават. Амазонка е много по-тясна и нейните брегове отстоят "само" на 1 до 100 километра разстояние. Докато руслото на подземната Хамза е с широчина от 200 до 400 километра!

За сметка на това водите на Амазонка текат с много по-висока скорост от 0,1 до 2 метра в секунда. Що се касае до Хамза тя изтича със скорост от 10 до 100 метра на година. Водите й се втичат дълбоко под морето, някъде около устието на Амазонка. На това обстоятелство вероятно се дължи слабата соленост на морските води в този регион, заключават бразилските учени.

Бразилия разполага със система от 12 речни басейна, в които са съсредоточени 13 на сто от сладководните запаси на
планетата, припомня агенцията. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase