Резките промени в климата, протекли преди повече от 5 млн. години, може би са способствали за еволюцията на рода Homo. Предците на съвременните хора са били принудени да се приспособяват към непрекъснато променящите се условия, пише Journal of Archaeological Science.

Учените са изследвали вкаменени останки от морски организми. Техните раковини са събрали различни количества леки и тежки изотопи на кислорода в зависимост от температурата на околната среда.

По време на ледниковите периоди по-лекият изотоп на кислорода 16 се е натрупвал най-вече в молекулите на водата в леда и снега, а не в океана. Съответно по време на по-студените временни етапи раковините „събирали“ повече от тежкия изотоп 18.

Анализът на съдържанието на изотопите в раковините позволил на учените да изяснят, че преди около 5 млн. години средната температура на Земята рязко се е променяла. Учените предполагат, че такива отклонения в климата от “средностатистическите“ показатели са допринесли за това, че човек е придобил умението да се адаптира бързо към променящите се условия, което отличава рода homo от много други.

Високата степен на адаптация на човека към неблагоприятните условия наскоро бе потвърдена и в друго изследване. Специалисти, изучаващи артефакти, останали от древните хора, обитаващи съвременен Норфолк, изясниха, че те са започнали да усвояват северните територии на планетата, много по-рано, отколкото се считаше досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase