Резките промени в климата, протекли преди повече от 5 млн. години, може би са способствали за еволюцията на рода Homo. Предците на съвременните хора са били принудени да се приспособяват към непрекъснато променящите се условия, пише Journal of Archaeological Science.

Учените са изследвали вкаменени останки от морски организми. Техните раковини са събрали различни количества леки и тежки изотопи на кислорода в зависимост от температурата на околната среда.

По време на ледниковите периоди по-лекият изотоп на кислорода 16 се е натрупвал най-вече в молекулите на водата в леда и снега, а не в океана. Съответно по време на по-студените временни етапи раковините „събирали“ повече от тежкия изотоп 18.

Анализът на съдържанието на изотопите в раковините позволил на учените да изяснят, че преди около 5 млн. години средната температура на Земята рязко се е променяла. Учените предполагат, че такива отклонения в климата от “средностатистическите“ показатели са допринесли за това, че човек е придобил умението да се адаптира бързо към променящите се условия, което отличава рода homo от много други.

Високата степен на адаптация на човека към неблагоприятните условия наскоро бе потвърдена и в друго изследване. Специалисти, изучаващи артефакти, останали от древните хора, обитаващи съвременен Норфолк, изясниха, че те са започнали да усвояват северните територии на планетата, много по-рано, отколкото се считаше досега.

Коментари Напиши коментар

9

vitalius

преди 10 години

До 9Глупости. Няма нито едно откритие което да я е разклатило, а напраотив -от 150 години насам, всички новооткрити факти подкрепят еволюцията, и днес тя е най-добре подкрепената с факти научна теория.

8

Анонимен

преди 10 години

Еволюция няма! Повечето факти не пасват на тази теория, затова се налага учените да си изсмукват от пръстите разни неща и да ги съшиват с бели конци, та да не личи...

7

Анонимен

преди 10 години

***,*** новини,манипулиране,но кой се вързва на такива "псевдо-измислени разкрития",мисля,че болшинството от нас Българите не вярват на "информации в пресата,които ни заблуждават и лъжат с някаква цел,користна!!!!!!!,това харесвам,че Българите винаги се съмняваме !!!!!!!!