Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Понятието зависимост се асоциира предимно с пристрастяване към определено вещество, цигари, наркотици, алкохол и други. Но през последните години, учените отделят все повече време на изучаването на т. нар. поведенческо пристрастяване.

Както при зависимост към определено вещество, така и при определена поведенческа зависимост, се наблюдава липса на контрол върху собствените действия, натрапчиво или обсесивно поведение.

Пристрастяването е труден за идентифициране и разрешаване проблем, според психолози. Мнозина дори не подозират, че имат някаква зависимост.

В действителност, някои видове отклонения в поведението са толкова често срещани, че са се превърнали в социално приемливи, поясняват експерти. В тази връзка, ето и няколко потенциални опасности и изпитания за психическото ни здраве...


Интернет

Въпреки че Интернет завладя света, при някои хора развлечението и работата преминава допустимата граница и се превръща в пристрастяване, имайки предвид все по-продължителното сърфиране по електронните магистрали.

Както професионалният, така и социалният и личният ни живот, стават все по-технологично ориентирани. Според международния Център за Интернет наркомании, между 5-10% от хората в света са пристрастени към мрежата. Проучвания сочат, че процентите са по-високи с 15% при млади хора, студенти.

Какви са симптомите на Интернет зависимостта? Най-очевадният й отличителен знак е - в момента, в който сърфирането започне да вреди на нормалния ритъм на живот на ползващия го, значи, че заниманието се е превърнало в зависимост.

За пристрастените, времето, прекарано онлайн, става приоритет, в сравнение с всяка друга дейност. Това постепенно започва да се отразява и на взаимоотношенията с хората.

Някои проучвания показват, че за Интернет зависимите времето, прекарано далеч от компютъра, създава чувство за оттегляне и липса. Пристрастените също така се чувстват раздразнителни, депресирани или самотни, когато не са в състояние и нямат възможност да прекарват достатъчно време онлайн.

Според статистиката, Интернет зависимите прекарват средно по 38 часа на седмица в мрежата.

Установено е, че пристрастяването към онлайн игри е една от най-често срещаните форми на Интернет зависимости сред младите хора.

Редица научни изследвания показват негативните последици от компютърните игри, както за психическото, така и за физическото здраве на децата. Наскоро учени стигат до заключението, че децата, които редовно играят онлайн са изложени на висок риск от ставни болки.

Според проучване на Американската академия по педиатрия, когато децата прекарват прекалено много време в игра на компютъра са изложени на висок риск от депресия, тревожност и слаб успех в училище. Учените изследват повече от 3000 деца от начално и средно ниво на образование в Сингапур. Оказва се, че почти 9% от тях са зависими от игрите. Подобни резултати се откриват и в други страни.


Работохолизъм

Работохолиците намират причини да работят, дори когато не се налага. Умът им е постоянно насочен към работата и свързаните с нея дейности.

Работохолизъм се определя като компулсивно разстройство - емоциално състояние, при което не е от значение единствено колко часа прекарва човек в работа, но и за ума и химическите процеси, които се случват в организма за засилване на конкретното поведение.

Някои работохолици имат превъзбудено поведение поради освобождаването на адреналин, когато са стресирани. Други стават зависими поради желанието си да бъдат похвалени или поради усещането за пълноценост и лична способност, което им дава постоянната служебна ангажираност.

Като всяка зависимост, пристрастяването към работата, може да повлияе отрицателно и в други области на живота, например на отношенията с близки и приятели, физическото здраве, дължащо се на претоварване и стрес и други.

 

Вижте още здравни новини

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase