Най-доброто средство за бързото оздравяване на рани от падане и порязване при деца остават водата и сапунът, твърдят американски учени.

Внимателното почистване е по-важно за бързото заздравяване на раните от антибиотичните кремове, обясняват авторите на изследването от университета "Джонс Хопкинс".

Авторите на проучването са изследвали действието на две често употребявани антибиотични мазила за кожни инфекции върху 191 деца. Резултатите от тестовете са показали, че независимо с кой от медикаментите са третирани, раните на 95% от децата заздравяват напълно за седмица.

"Добрата новина е, че независимо от антибиотиците, раните се лекуват напълно за една седмица. По-добрата новина е, че това може да стане с по-достъпни средства, като например старателното почистване на раните с вода и сапун и поддържането на зоната около тях чиста.

Ето в това се изразява разликата между бързото заздравяване и трайната инфекция", казва д-р Арън Чен от
изследователския екип.

"Много лекари смятат, че за лечението на бактериални инфекции най-доброто средство са антибиотиците, но доказателствата сочат, че случаят не е точно такъв", допълва педиатърът д-р Джордж Сайбъри.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase