27 декември, понеделник

ТЕАТЪР

Старицата от Калкута
Кабарето-noir на Явор Гърдев е сред най-забавните и сполучливи черни комедии на родна сцена в последните години. Съставена от миниатюри на Ханох Левин, „Старицата от Калкута“ представя четирима актьори в многобройни ситуации, представящи страха от смъртта по абсурдистки игрови и ужасно забавен начин. Три години след премиерата спокойно можем да наречем спектакъла „култов“. Още за него – тук!
Театър 199 Валентин Стойчев
27 декември (понеделник), 19,30

КИНО

What about Me?
Един от най-забавните и вдъхновяващи филми през последните години. Представлява уникално съчетание на музика, философия и практически послания за събуждане на човечеството. Направен е от разнообразен екип, а авторите му Джейми Като и Дънкан Бриджмен го снимат на повече от 50 места. Пътуването изследва коплексността на човешката природа на глобално равнище чрез музиката и говори по теми като Господ, Секса, Смъртта и Парите.
Euro Cinema
27 декември (понеделник), 21,15

28 декември, вторник

ТЕАТЪР

Отворена брачна двойка
Смело можем да определим „Отворена брачна двойка“ като най-добрата комедия на миналия театрален сезон. Страхотна актьорска игра, великолепна режисура, оригинално сценографско решение и изключителна музика. Постановката на Мариус Куркински разказва за умопомрачително неуспешния опит на една брачна двойка да живее в отворена връзка...
Театър 199 Валентин Стойчев
28 декември (вторник), 19,30

КИНО

Агора
„Агора” на Алехандро Аменабар смело разглежда един от централните моменти в историята на Западния свят – войната на религиите 4–и век от н.е. Сюжетът на историческата драма проследява обърналия се към Християнството роб Давус, влюбен в господарката си – талантливата астрономка Хипатия, която се опитва да спаси мъдростта на Древния свят от набезите на прииждащия нов.
Euro Cinema
28 декември (вторник), 19,15

29 декември, сряда

ТЕАТЪР

Мармалад
Едно от представленията с най-дълъг живот на софийска сцена продължава да намира своите зрители. Теди Москов режисира редица звезди, за да сътвори поредната си магическа смесица от хумор, социални прозрения и артистизъм. Или както се казва в описанието: „Едни артисти излизат на една сцена и говорят едни неща (на едни хора), които са много важни. През това време едни музиканти свирят едни други неща. По едно време става интересно, по едно време не става чак толкова интересно“:
Народен театър Иван Вазов – сцена Сълза и смях
29 декември (сряда), 19,00

КИНО

Торемолинос 73

Забавна и умилителна, „Торемолинос 73“ е карикатурна и нежна комедия за двама съпрузи през 70-те, които попадат в порноиндустрията заради безкрайната си наивност и желанието си да имат дете...
Euro Cinema
29 декември (сряда), 16,45

ПАРТИ

Reggae New Year
Реге партито ще подгрее за Новата година със сетове на Guavajelly (Ерол от Уикеда) и DJ Lazy Face, под общото наименование The Reggae Boys. Стиловете ще са ямайски тресни от 60-те години на XX век до наши дни: ска, рокстеди, реге и денсхол. За първи път Ерол ще изпее някои песни на Уикеда в чисто нови варианти, гост ще бъде тромбонистът на групата Александър Борисов, който ще импровизира на някои от парчетата. Визуалното оформление ще включва кадри от ямайски филми от 70-те, а веселбата ще включва и сет на плочи.
Twins
29 декември (сряда), 21,00

30 декември, четвъртък

КИНО

Храна за душата
След поредица от тежки емигрантски драми Фатих Аким му отпусна края със забавната Soul Kitchen – история за двамата братя и техните съмишленици и врагове по пътя към мечтания собствен ресторант.
Euro Cinema
30 декември (четвъртък), 19,00

ТЕАТЪР

Полет над кукувиче гнездо
Ако ходенето на театър часове преди Нова година ви се струва екстремно, последният шанс да видите новото представление на Александър Морфов тази година е в четвъртък. В интерпретацията на култовия роман на Кен Киси Деян Донков (в ролята на Мак Мърфи) и Рени Врангова (в ролята на сестра Речид) ще се сблъскат в титаничната битка между човешкото достойнство и право на свобода и жестоката Система. Резултата виж тук!
Народен театър Иван Вазов
30 декември (четвъртък), Голяма сцена, 19,00
31 декември (петък), Голяма сцена, 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase