Снимка: БГНЕС

УЕФА наказа тежко националния отбор на Унгария за следващите му три домакински срещи, които ще се играят без публика.

Решението е взето от Дисциплинарната комисия след инцидентите по време на мачовете на "маджарите" от Евро 2020 срещу Португалия (0:3), Франция (1:1) и Германия (2:2). Поведението на феновете на Унгария е определено като дискриминационно.

В основата на разследването на УЕФА беше поведението на запалянковците в мача срещу Германия. Тогава феновете на Унгария издигнаха транспарант с рисунка и надпис: "ЛГБТ? Не, благодаря". Отделно феновете освиркаха и химна на Германия в последната си среща в групата.

Именно в навечерието на тази среща в Унгария бе приет закон, който забранява разпространението пред малолетни на съдържания, свързани със хомосексуалността. Първоначално той беше замислен като закон за борба срещу педофилията.

Още по темата
Орбан увери в Брюксел, че законът не е насочен срещу хомосексуалистите, а че защитава правата на децата, гарантира правата на родителите и не засяга сексуалната ориентация на хора над 18 години.

Въпреки това ръководителите на част от страните го определиха като "срам". Белгийският премиер Александер де Кро определи закона като примитивен, а премиерът на Нидерландия Марк Рюте настоя, че унгарците трябва да си дадат сметка, че те са членове на ЕС, на една общност със споделени ценности и дори заяви, че Унгария няма повече място в ЕС. В знак на протест срещу закона знакови сгради и обекти в Брюксел бяха украсени със знамена с цветовете на дъгата или осветени с тези цветове.

Въпросът с унгарския закон се пренесе и на Евро 2020.

В навечерието на мача Германия-Унгария домакините искаха да осветят "Алианц Арена" в цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ общността. УЕФА обаче категорично забрани това да се случи с мотива, че политиката и футбола не трябва да се смесват.

Унгария получава наказание от три мача, а третата ще е с условен характер с изпитателен срок от 2 години след решението.

Освен това, Футболната федерация на Унгария е глобена със 100 000 евро. Също така на трите мача без публика Унгария трябва да демонстрира и банер с хаштаг EqualGame с логото на УЕФА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase