Снимка: БГНЕС

УЕФА заяви, че е започнала разследване, след като стюарди конфискуваха знамето с цветовете на дъгата на датски фен в Баку преди четвъртфиналния сблъсък от Евро 2020 с Чехия.

Охраната на стадиона в столицата на Азербайджан иззе флага от двама привърженици на Дания, след като бе видимо по трибуните, отредени за фенове на скандинавците, по време на загрявките. Кристофер Фьонс заяви, че стюардите са отказали да обяснят премахването на знамето, докато Европейската централа настоява, че никога не е инструктирала персонала на стадион-домакин на Евро 2020 да конфискува флагове с цветовете на дъгата от запалянковци.

„Официално лице от охраната на УЕФА дойде при мен и взе флага. Отивахме на място, където човешките права не съществуват, и аз бях скептичен относно предстоящото световно първенство, което се провежда в Катар, така че ще се чувствам като лицемер, ако не направя нещо по въпроса“, каза Фьонс за датското издание DR Sporten.

Европейската футболна централа сподели, че знамето е върнато на фена и настоя, че се е свързала с делегата на УЕФА и шефа на охраната на стадиона, за да разследва незабавно случилото се веднага, след като е разбрала за инцидента.

„УЕФА никога не е инструктирала стюардите в Баку или на който и да е друг стадион да конфискуват знамена с цветовете на дъгата. Веднага щом УЕФА разбра за инцидента, се свързвахме с делегата и шефа на охраната на Европейската футболна централа на стадиона, за да разследваме и изясним проблема с местните стюарди.

Бяхме уведомени след мача, че знамето е върнато на собственика му. Флагът с цветовете на дъгата е символ, който олицетворява основните ценности на УЕФА, промотирайки всичко, в което вярваме – едно по-справедливо общество, толерантно към всички и УЕФА гарантира, че знамето е върнато на фена“, се казва в изявление, цитирано от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase