Снимка: БГНЕС

Президентът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес за пореден път защити създаването на Европейската Суперлига и посочи защо тя е възможно най-доброто нещо за съвременния футбол.

"Компанията, която създадохме, както и клубовете в нея са все още там. Засега ще изчакаме да премине тази агресия, която бе от някои хора, които не искат да загубят своите привилегии и манипулираха отношението към проекта. Президентът на УЕФА ни предупреди още през януари, когато не ни дадоха време, за да разговаряме по детайлите на този проект. Суперлигата е възможно най-доброто нещо и се прави, за да се помогне на футбола да излезе от кризата. Той е сериозно засегнат от нея и в тази потъваща икономика, ние трябва да се адаптираме", сподели босът на Реал.

"Нещо трябва да се направи, защото младите, хората между 14 и 24 години изоставят футбола. Те са отегчени, искат забавление от по-висок ранг. Има 4 милиарда фена по света и половината от тях са фенове на тимовете създатели на Суперлигата", добави Флорентино Перес.

От друга страна президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че не се е отказал от идеята да наложи сурови наказания на Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които все още не са се отказали от идеята за реализирането на проекта Европейска Суперлига.

"Всеки трябва да понесе последиците от това, което е направил и не може да се преструваме, че нищо не се е случило. Не можете да направите нещо подобно и просто да кажете: "Наказахме, защото всички ме мразят. Трябва има ясна разлика между английските клубове и останалите шест. Те се оттеглиха първо и признаха, че са сгрешили. Трябва да имаш мъжество, за да го сториш“, заяви Чеферин пред „Дейли Мейл“.

"Тези 12 клуба трябва да бъдат разделени на три групи. В първата са шестте английски тима, които първи се оттеглиха от проекта. След това са Атлетико (Мадрид), Милан и Интер, които ги последваха. В последната група са Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус, които все се вярват, че Земята е плоска и смятат, че Суперлигата все още съществува. Всеки ще си понесе наказанието. Ще видим по какъв начин. Нямам предвид дисциплинарния процес, но трябва да е ясно, че всеки трябва да носи отговорност по различен начин“, призна президентът на УЕФА.


"Аз лично се чувствах като поставен в перална машина. Миналата събота потеглих от родната ми Словения за Швейцария. Осем часа шофирах. Подготвях си речта за реформите в евротурнирите. В нея мислех да благодаря на Андреа Аниели. След това я променях четири пъти. Подготвяха нещо, а не ме предупредиха. Аниели ме излъга като ми каза, че няма такова нещо. В края това се случи и аз трябваше публично да разкажа какво се е случило“, допълни словенският юрист.

"Бях впечатлен от реакциите на феновете, на цялата футболна общност и не само на футболната общност, а на цялото общество. Никога не съм виждал нещо подобно. Правителството на Великобритания направи много и сме му благодарни. Феновете направиха най-много. Впечатлен съм от реакцията на британското правителство. Имах телефонни разговори с премиера Джонсън и с държавния секретар по въпросите на спорта Оливър Даудън много пъти през тези луди 48 часа. Те бяха от правилната страна на историята в точното време и това е впечатляващо. Това съвместно усилие показа, че не всичко се продава“, отбеляза Александър Чеферин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase