Снимка: LAP.bg

Днес футболна България ще прикове поглед към вечното дерби между ЦСКА-София и Левски на националния стадион "васил Левски".

От доста време насам ситуацията на съперниците преди вечното дерби не е била толкова поляризирана, ако изобщо можем да намерим подобен аналог в историята.

Червените са с 6 места по-високо в класирането и имат два пъти повече спечелени точки от опонента си за изминалите 15 кръга, пише "Тема:Спорт".

Проблемите на треньора Бруно Акрапович са кой да извади от групата, а тези на колегата му Славиша Стоянович са как да събере бройка за 18-те и кого да пусне титуляр, за да запълни огромните като пропасти дупки в състава.

Затова и призивите от армейския лагер за "смачкване на Левски" не звучат като изхвърляне. Но... Мач №1 у нас си остава все така непредвидим и всичко се доказва на терена, а не на приказки.

"Червените" влизат в дербито с пет поредни шампионатни победи. И ще опитат отново да си отворят срещата с ранен гол, както се случва, откакто Бруно Акрапович застана начело на отбора. Треньорът на ЦСКА-София няма дилеми около вратарския пост и защитата. Под рамката ще е Густаво Бусато, а триото пред него Антов, Матей и Занев. Босненският специалист има огромен избор за флангови играчи в любимата си схема 3-4-1-2.

Вдясно ще бъде предпочетен французинът Вион, а опциите за другата страна се свеждат до Мазику и Кери. Първият дава по-голяма сигурност в дефанзивен план, но вторият е играчът с най-доброто центриране от игрова обстановка и ще даде повече вариативност и острота в нападение.

Средата на терена ще уплътняват Амос Юга и Жеферсон, а в ролята на плеймейкър ще действа Тиаго. Атаката ще води Али Соу, който неизменно бележи в последните 4 кръга. Очаква се Санкаре да отстъпи мястото си сред 11-те, след като не поздрави треньора при смяната срещу Ботев Враца. Вместо него най-вероятно ще започне Георги Йомов.

На тактиката на ЦСКА-София Славиша Стоянович ще отговори с донякъде огледалното 3-4-3. Лошата новина за него е, че след като в четвъртък стана ясно, че няма да може да използва Андриан Краев, вчера от мача заради контузия отпадна и друг халф - Симеон Славчев, а Живко Атанасов ще виси до последно, като шансовете му да играе са малки. На вратата на Левски се завръща Николай Михайлов, който остана на пейката при 2:2 срещу Царско село.

След това започват проблемите. Ако Живко Атанасов не играе, каквито бяха индикациите до вчера, триото в отбрана ще е в състав Даске, Деян Иванов и Алекс Петков. Заради наказанията на Орлин Старокин и Илия Юруков Стоянович има големи дилеми за халфовата линия. Затова и до Мартин Райнов ще бъде преместен Ивайло Найденов. Ляв халф-бек ще е Матео Стаматов, а десен Патрик-Габриел Галчев.

Ясни са само нещата в нападение - на фланговете ще са Станислав Иванов и Паулиньо, а на върха ще е Роберта. Именно със силно представяне в атака са свързани надеждите на Левски в дербито.

Целта пред ЦСКА е само една - победа в дербито и продължаване на битката за върха с Лудогорец. „Армейците“ са убедени, че този сезон могат да детронират разградчани, но това минава само през победа днес. Левски е опрян до стената и сякаш е обезверен, но не бива да се забравя, че ранен звяр хапе най-лошо.

Всичко за дербито Левски - ЦСКА-София четете в Gol.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase