Снимка: БГНЕС

Антонин Паненка е в болница в Прага в тежко състояние, като според медиите в Чехия не е в съзнание.
Той е заразен с коронавирус и е откаран по спешност в клиниката в сряда вечерта, като от там отказват да разкрият повече подробности за състоянието му.

71-годишният бивш играч и треньор е една от митичните фигури на футболната игра, като името му е парола за всеки, който се интересува от нея.

През 1976-а във финала на Европейското първенство, Антонин бие най-прочутата дузпа, изпълнявана някога по терените. Той копва топката над слисания германски вратар Сеп Майер, а тя бавно влиза в средата на вратата, докато стражът лежи в ъгъла, очакващ силен шут.

Дузпата е толкова смела, че става световен хит, а и до днес изпълненията на този удар - рискован, но обикновено неспасяем, са наричани "Паненка". Още по-култово е, че това е ударът за победата тогава и носи европейската титла на Чехословакия.

Легендарният Паненка е в кома, твърдят медиите в Прага, но клубът Бохемианс, на който е звезда като играч и треньор, помоли всички да не спекулират и да оставят на мира семейството на Антонин в този труден момент.

Той имаше проблеми със здравето в последните няколко години, но се появи в отлична кондиция през април в телевизионно студио на чешки канал.

"Днес великият Паненка бе откаран в болница и е в интензивното отделение. Не можем и няма да коментираме нищо повече за състоянието му. Бори се, Тонда!", написа в Туитър клубът Бохемианс. Тонда е прякорът, с който в страната знаят световноизвестния футболен идол с мустаците.

Още спортни новини четете на сайта на Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase