Снимка: БГНЕС

"Представете си, той е Кралят. Винаги е бил такава внушителна фигура, а днес... дори не може да върви нормално."

Това са думите на Едсон Чолби до Насименто, синът на бразилската футболна легенда Пеле. Пред телевизията Globo, той обясни, че баща му дори не иска да напуска дома си, за да не бъде видян в това състояние.

Пеле е считан за един от най-великите играчи в света. Миналата година той бе откаран в болница заради уринарна инфекция.

79-годишната футболна легенда има и по-стари здравословни проблеми. През 2015 година той претърпява операция на простатата, след като влиза в болница два пъти за шест месеца. Легендата има и проблеми с бедрото и вече не може да се предвижва без помощта на патерици, а повечето му публични появи напоследък са в инвалидна количка.

Това обаче скършва духа на Пеле, който вече не иска да напуска дома си.

"Той се срамува, не иска да излиза, не иска да бъде виждан или да прави нещо, което е свързано с това, да напуска къщата. Той е много крехък. Претърпя смяна на тазобедрената става, но нямаше адекватна рехабилитация. За това сега има и проблем с предвижването, а това предизвика депресия у него", споделя синът му Едсон.

Тази година се навършват 50 години от последната световна титла на Пеле, която легендата печели в Мексико с най-добрия отбор на всички времена. Той е отбелязал 1281 гола в 1361 мача в 21-годишната си кариера, включително 77 гола в 91 мача за националния отбор на Бразилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase