снимка: Ройтерс

 И отново имаме повод да повдигнем една от най-наболелите теми в съвременния свят - половата дискриминация между мъже и жени. Сега под прожекторите попадна световната футболна федерация (ФИФА), която е сериозно критикувано, след като стана ясно, че подценява до такава степен женския футбол, че наградният фонд бе 13 пъти по-скромен от този за мъжкия еквивалент на състезанието година по-рано.

Проучване на BBC показва, че през миналото лято мъжете в Русия са си поделили 400 млн. долара, докато през изминалите няколко седмици дамите във Франция са получили общо едва 30 млн. долара. Същевременно шампионите са прибрали 38 млн. долара при мъжете и 4 млн. долара при жените (сумата е натрупана от цялото им участие на турнирите).

Оказва се, че това е само една от страните на проблема, защото наградният фонд се получава от съответната федерация, която сключва договор с футболистите за техния дял от спечелената сума. Австралийките, например, са се договорили за едва 30 на 100 от всеки получен долар и макар федерацията да не издава делът за мъжете, става ясно, че той е по-голям.

Мнозина са на мнение, че наградният фонд трябва да е обвързан с приходите, които генерира футболната организация. Именно тук идва и един от силните аргументи в полза на американките, които спечелиха рекордната си четвърта титла през уикенда.

С годините Съединените щати се превърнаха във все по-солиден пазар за футбола или както те го наричат - „сокъра“. Все пак страната домакинства на Световната купа за мъже през 1994 г., а през 2026 г. отново ще приеме състезанието, макар и в колаборация с Мексико и Канада.

Според цитиран от Fox Sports анализ за телевизионния интерес на американците около финала между САЩ и Холандия, 10% от домакинствата с телевизия в Щатите са гледали триумфа на своите момичета. 27% пък е бил делът от активните потребители в часовете на самия финал. За сравнение, срещата между Франция и Хърватска през 2018 г. в Москва е получила 8,3% от вниманието на американците и 21% от зрителите във въпросните часове. Това безспорно се е отразило в договорите със спонсорите, които са почерпили доста големи дивиденти.

Позицията на ФИФА по казуса е ясна и тя показва намерението на организацията да продължи да развива женския футбол. Преди 4 години наградният фонд за Световната купа е бил едва 14 млн. долара.

Президентът на женския футбол във ФИФА Сарай Бейрман разкрива плановете на федерацията за инвестиране на между 400-500 млн. долара в женския спорт през следващите три години. Това би трябвало да гарантира още по-високи бонуси за турнира на планетата през 2023 г., където и да бъде организиран той.

Какви са реакциите на самите футболистки вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Коментари Напиши коментар

56

до Сайрет Маткал

преди 1 седмица

Верно от няколко години показват филми, в които мъже бият жени.
Не опитвайте това в къщи. Опасно е за вашето здраве и добро настроение.

55

РККА

преди 1 седмица

Разбира се че има полова дискриминация.......при футбола при дамите не си разменят фланелките след края на мача..

54

муспи

преди 1 седмица

Зя да бъде толерантно, ФИФА реши мачовете да се играят първото полувреме от мъже, а второто от жени. Наистина, остава открит въпроса за третия пол?! Налага се или трето полувреме, или първото да се даде на третополовите. Те обаче не искат изгъзици - искат целия мач!