Снимка: БулФото

Аз съм на обществена длъжност в БФС, пари не получавам и не трябва да давам обяснения. Всеки си има някакви ангажименти. Ние сме отговорни за условията на момчетата. Това заяви футболната легенда и вицепрезидент на БФС Йордан Лечков пред bTV.

Думите му са по повод изключително слабите резултати на националният ни отбор по футбол в настоящите квалификации за Европейското първенство през 2020 година. България загуби последния си мач срещу Косово и е напът да пропусне от поредния голям форум.

Още по темата

Според Лечков, не БФС, а клубовете имат задължението да създават нови футболни таланти. Централата пък била предоставила най-добрите условия те да участват в националния отбор.

"Имате ли някакви забележки към организацията? Хотели, самолети, провеждания на състезанията, мероприятията? Това е ролята на БФС. На клубно ниво трябва да се сяда на една маса. Предоставили сме на всички български клубове програмата на "Аякс". Знаете ли колко се използва? 5%! Клубовете не искат, всеки си мисли, че неговият футбол е най-правилен", категоричен е отговорникът за представителния ни тим.

Йордан Лечков изтъкна, че всеки можел да критикува ръководството на Българския футболен съюз, но това трябвало да бъде конструктивно.

"Това, че ние сме успели в живота и футбола, не трябва да носим такъв негатив, ако някъде нещо куца. Създали сме условия тези млади хора да бъдат в националния отбор. Те са подсигурени, аз мога да говоря в тази посока. Всичко друго - успехите, трудът и потта се коват в националните отбори", коментира легендата.

Според него, един от основните проблеми пред българския спорт е липсата на условия от ранна детска възраст.

"Преди имаше спортни интернати, сега са закрити. Прекалено много искате от нас. Имаме голям отлив на деца, физкултура не се играе. Старая се да посоча от къде трябва да се почне - от училище, от физическото, после от клубовете", смята Лечков.

Помолен да коментира начина, по който президентът на БФС Борислав Михайлов си тръгна след загубата от Косово - с джип през лекоатлетическата писта на националния стадион "Васил Левски", той каза, че не може да заема позиция, но добави:"Ние сме играли на Запад и знаем. Познавате ли президента на футболния съюз на Германия? Искаме в едната посока да приличаме на европейците, в другата казваме - ние сме в България. Не говорим за футбол, а за лични неща. Така е решил. Не съм негов говорител".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase