Божиков отбеляза първия си гол в квалификациите. Снимка: Reuters

Косово и България не излъчиха победител в двубой от квалификационна група "А" за класиране на Евро 2020 и завършиха 1:1. Двата отбора излязоха за първи път един срещу друг, а след загубените две точки срещу Черна гора в София, нашите трябваше да гонят победата.

Началото на мача започна обещаващо за родните национали и още във 2-та минута се откри шанс пред Ивелин Попов. Той бе изведен отдясно, но прибързано стреля и Мурич без проблеми улови.

Постепенно домакините наложиха натиск и бяха близо до гола още в 10-тата минута. Рашица бе изведен зад защитата на България, подмина технично Николай Михайлов, последва и удар към празната врата, но Антон Недялков в последния момент с шпагат чисти от голлинията.

Последваха няколко момента, в които прехвърчаха искри. В 15-тата минута Рахмани блъсна с две ръце Кристиян Малинов при спряна игра, но не последва дори жълт картон. Три минути по-късно Войвода влезе брутално на Спас Делев. Последва блъскане от страна на Антон Недялков, който потърси сметка на Войвода. Всичко завърши с жълти картони за Войвода и Недялков.

Косово направи нов пропуск в 25 минута, когато Муричи не успя да нанесе удар от точката на дузпата и това ни спаси от попадение. 10 минути по-късно Михайлов спаси остър удар на Целина.

В 39-тата минута България откри резултата с гол на Божиков, който засече с глава центриране от ъглов удар на Неделев. Родните национали посветиха попадението на контузения си съотборник Ивайло Чочев.

Няколко минути по-късно Славчев бе изведен зад защитата, но страничния съдия вдигна доста съмнителна засада. Домакините пък имаха златен шанс в ответната атака, но Михайлов отново спаси удар от близко разстояние, този път на Рашица.

Второто полувреме започна с домакински натиск, но първата изгодна ситуация се откри пред България. След добра атака, топката се озова в Кристиян Малинов, но неговият удар от въздуха срещна крак на защитник и излезе в корнер.

България оцеля в 56-тата минута. Поредна грешка в защитата ни позволи на Мурики да се добере до топката ида среля по диагонала в лявата греда зад Михайлов. Късметът ни свърши в 60-тата минута, когато Зенели с удар извън границите на наказателното поле матира Михайлов за 1:1. Това бе негов 7 гол в 17 мача за страната му.

Голът амбицира домакините и с подкрепата на публиката наложиха натиск за пълен обрат. българите определно бяха надиграни в тези първи 20 минути на второто полувреме и лесно губеха топката. Тодор Неделев В атака пък бяхме кръгла нула.

В 67-та минута на мястото на Спас Делев се появи Петър Занев.

Косоварите продължиха да бъдат по-добрия отбор на терена, а Хубчев извади Кристиян Малинов и заложи отново на 17-годишният Мартин Минчев. 10 минути преди края на терена се появи и друг младок - 18-годишният Валентин Антов, който замени Георги Костадинов.

И трите смени показаха, че българите ще са доволни на точката.

В 85-тата минута Антов направи закъснял и ненужен шпагат, с който си спечели жълт картон. Зенели изпълни много добре прекия свободен удар, но за радост топката излезе в аут.

В 90-тата минута Косово изпусна пълния обрат, след като удар на Рашица бе спасен от Михайлов.

Българите имаха последния шанс в добавеното време, но фаул на Неделев не донесе никаква опасност.

В крайна сметка двата отбора завършиха наравно, а Лъвовете събраха едва две точки от мачовете с Черна гора и Косово

Отзиви след квалификацията четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase