Общ преглед

На 30 октомври своя 58-и рожден ден празнува един от двамата най-велики футболисти в историята на футбола – Диего Армандо Марадона. Роден през 1960 година в град Ланус, провинция Буенос Айрес, Марадона изиграва 91 мача с екипа на националния отбор на своята страна, в които отбелязва 34 гола.

Световен шампион с Аржентина през 1986 година и вицешампион на Мондиал 1990. Автор на може би най-скандалния гол в историята на футбола, останал познат завинаги като "Божията ръка".

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс (два пъти), Барселона, Наполи, Севиля и Нюелс Олд Бойс.

Ето какво може би не знаете за футболния идол:

Той е пето дете от общо осем в семейството на Диего Марадона и Далма Салвадоре Франко.

По майчина линия бъдещата футболна звезда има хърватски корени.

Дебютира за мъжкия национален отбор на своята страна на едва 17-годишна възраст, като става най-младият футболен национал в историята.

През 1986 г. печели Златната топка за най-добър футболист на световното първенство.

Вторият му гол на Мондиал 1986 година срещу Англия е определен от ФИФА за "Гол на века".

Обявен е за футболист №2 на XX век, като пред него е само Пеле.

Големият футболист има сериозни проблеми с допинга и кокаина. През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е хванат в употреба на допинг. През 1994 г. е хванат с ефедрин по време на Световното първенство в САЩ, което е краят на кариерата му за националния отбор. Това става точно преди мача срещу България от груповата фаза на САЩ`94.

От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол.

Има две дъщери – Далма и Джанина. След дълги съдебни битки срещу него признава, че има и син - Диего Синагра, роден през 1986 година от негова любовница в Неапол.

Негов зет е нападателят на Манчестър Сити Серхио Агуеро.

Това лято Марадона отново събра погледите върху себе си по време на световното първенство в Русия, където бе специален гост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар