Общ преглед

Едва ли в момента в световния футбол има по-разпознаваеми и обичани хърватски футболисти от Лука Модрич и Иван Ракитич. Двамата са основни играчи в халфовите линии на Реал Мадрид и Барселона, но въпреки че са част от едно от най-яростните съперничества в историята на футбола, достигащо до омраза, уважението им един към друг е огромно.

И когато Лука изпусна дузпата в 115-тата минута на двубоя с Дания, която можеше и да коства отпадане на хърватите, в минутите преди решителните дузпи, Ракитич казва на своите съотборници: Лука ни е спасявал в много тежки ситуации в годините, сега е време ние да го спасим! И хърватите го правят.

Защото Лука Модрич наистина е необикновен играч и историята му го доказва. Живот, който подобно на мнозина хървати, е белязан от голямата трагедия на войната.

Лука е роден в Задар, но израства в село Модричи, в близост до града. Той е най-голямото дете на аеромеханика Стипе Модрич и работещата в текстилна фабрика негова майка Радойка. Заради започналата война в Югославия обаче бъдещият халф израства под звуците на гранати и автомати. А скоро ужасът идва и в неговото семойсто - когато е на 6, през декември 1991 година, дядо му Лука, на когото той е кръстен, е застрелян от сърбите във войната. А домът му е изгорен до основи.

Военният конфликт принуждава семейството на Модрич да живее дълго време като бежанци и в различни хотели. Баща му Стипе става доброволец във войната, а малко по-късно записва сина си да тренира футбол, за да му даде малко радост сред разрушенията и да му помогне да избяга поне за малко от тежката реалност.

Лука е постоянно с топка в краката – играе на паркинга пред хотела, по площадки, дори вътре в самия хотел. "Той счупи повече прозорци с топката, отколкото бомбите, които падаха в града", разказва по-късно за Модрич работник в хотела в Задар, където семейството живее по онова време.

Въпреки ентусиазма на момчето обаче, треньорите не са особено впечатлени от хърватското хлапе – Лука "пипа топката", но е твърде слаб, а и доста срамежлив за да стане голям футболист, отсичат те. Присъдата им е тежка, защото югославската школа бълва постоянно футболни таланти, а треньорите умеят да ги надушват. Но Лука не се отказва.

Когато е на 10 години отива на проби в Хайдук Сплит. Но с Лука се случва същото, както с легендата Звонимир Бобан. Треньорите в Сплит не откриват голям талант в момчето, въпреки че го взимат на няколко международни турнира. В крайна сметка обаче в Хайдук не са убедени в таланта му. Така Лука се връща в Задар и тук попада на Томислав Башич, който вижда бъдеще в момчето, а години по-късно се свърза със Здравко Мамич, който на драго сърце приветства младежа в Динамо Загреб. Така семейството на Лука остава в Задар, а той поема към Загреб.

Началото и там също не е лесно. Едва на 16 Лука прекарва една трудна година в академията на Динамо, а след това е даден под наем в босненския Зрински Мостар. Отборът е имал тежък сезон, а треньорите на знаят какво да очакват от слабичкия младеж. Знаят само, че им е даден за една година голям талант. В края на сезона обаче цяла Босна и Херцеговина знае кой е Лука Модрич. И на 18 години Лука е обявен за най-добър играч на първенството в страната.

След нов сезон под наем – в хърватския Интер Запрешич. И скромния отбор завършва втори в хърватското първенство и се класира за евротурнирите. Това вече е достатъчно на всички в Динамо – Лука се връща в отбора и сключва дългосрочен договор с колоса в хърватския футбол. А какво е първото нещо, което Лука прави с вече голямата си заплата? Купува апартамент на своето семейство в Задар, макар и самият той да живее под наем в Загреб.

Нататък кариерата на Лука тръгва стремглаво – той става основен играч на Динамо, а през 2008 следва трансфер в Тотнъм. 4 години по-късно той става част и от най-успешния футболен отбор в Европа – Реал Мадрид.

А на 15 юли, след 112 мача за националния отбор на Хърватия, Лука ще изведе с капитанската лента "ватрените" в най-важния мач в историята им – финалът на световното първенство. А ако в неделя вечер той пръв вдигне световната купа над главата си, може би ще стане първият футболист от 10 години, преборил конкуренцията на Роналдо и Меси за "Златната топка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар