Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Рекорден брой участници в 28-то издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Фестивалът се отрива днес от 18 часа в Перник.

Очакват се над 7500 участници от 9 държави. Събитието ще бъде открито с голям спектакъл пред Двореца на културата в града. Началото на състезателните дефилета е на 26 януари от 10:00 часа, като те ще продължат и в неделя, съобщава Bulgaria ON AIR.

През 2015 г. празникът "Сурва" е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

"3 дни маскарадните игри ще царуват в Перник. Ще имаме отново традиционните представители от селата в Пернишко - Копаница, от Люлин и от много други. Тук са големите творци, които запазват автентичния български обичай", обясни кметът на Перник Вяра Церовска.

Тя е категорична, че с този обичай се запазва обичая и българското, а много чуждестранни групи също ще представят своите страни.

"Тази година групите ще бъдат с 200 души повече. Има и 19 групи от чужбина - от Сърбия, Македония, Италия, Словения, Русия и други държави. За първи път ще участват в "Сурва" деца - ученици от София и Перник", сподели кметицата. Цялата програма на фестивала може да видите тук - SURVA

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар