Галин Стоев, Мартичка Божилова и композиторът Саша Карлсон. Снимка: архив, Булфото

Да направи един режисьор филм по книга е много по-сложно, отколкото да се захване с авторски сценарий. Това обясни продуцентът Мартичка Божилова, която е и председател на международното жури на кино-литературния фестивал CineLibri.

За четвърти път събитието ще се проведе у нас, а датите тази година са 10-24 октомври. Откриването ще е в зала 1 на НДК от 19.00 часа с филм по едноимената книга на Иън Макюън "На плажа Чезъл".

За първи път са включени и толкова много български продукции на фестивала – 11 наши филми ще можем да видим като част от програмата, а сред тях са игралният дебют на Галин Стоев – "Безкрайната градина" и документалната продукция на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените", посветен на шведския режисьор Ингмар Бергман и неговата спътница и муза.

Сред специалните гости на CineLibri тази година е един от най-почитаните, многократно награждавани френски писатели, сценаристи и режисьори – Давид Фоенкинос. Макар авторът на "Деликатност" и "Шарлот" да пристига в качеството си на член на фестивалното жури, българската публика ще има две възможности за съприкосновение с творчеството му – на 14 октомври от 17.00 ч. във Френския културен институт той ще представи филма си "Ревност", а на 15 октомври от 19:.00 ч. ще подписва книги в рамките на среща с читатели в литературен клуб "Перото".

Другата вълнуваща среща с автограф е с един от най-успешните съвременни холандски писатели – Херман Кох. Авторът на "Вечерята" и "Вила с басейн" се завръща в България като член на журито на CineLibri, но ако искате да поговорите с него за метаморфозите на героите му и за демоните в човешката душа, заповядайте на 14 октомври в 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото".

Официалната церемония по награждаването на победителите от конкурса на феста ще е с филма на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот", на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase