Снимка: Viasat World

За пети път в Средно Градище, община Чирпан, се превръща в лавандулова дестинация. Фестивалът, който стартира на 14 юли е уютно сгушен в полите на Сърнена Средна гора. Гостоприемното селце приема всяка година гости от страната и чужбина, а неговите приветливи жители отварят домовете и сърцата си за всичи почитатели на омайната лавандула.

Идеята за Фестивал на Лавандулата e вдъхновена от водещата роля на България в лавандуло-производството и значението на тази индустриална култура върху развитието на съвременното земеделие в страната ни. От 2012 г. насам България е безспорен световен лидер в отглеждането на лавандула и добив на лавандулово масло.

Събитието се организира през втората половина на юли, в края на лавандуловата жътва. За изминалите четири издания Лавандуловият празник е посетен от над 16 000 души. В подготовката му освен Организационния комитет вземат участие две общини – Чирпан и Генерал Тошево, Дестилерия Пъстрово, Винарна Мидалидаре, ТД "Средногорец" – гр. Чирпан и  читалищата от двата региона.

На сцената на фестивала специални гости бяха четири утвърдени и популярни български звезди, любими фолклорни формации, над 500 различни участници, творци, певци, музиканти, фотографи, художници и приложници представиха своя талант и артистични произведения.

За организаторите петото издание е малък юбилей, за който предвиждат гала-концерт на една от най-утвърдените и обичани звезди на българската популярна музика - Глория, отпечатване на паметна брошура, отразяваща събитията и постиженията на Фестивала до момента, както и кратка история на участниците в неговите досегашни издания.

Предстои издаването на Лавандулова карта на България, разработване на концепция за лавандулов туризъм в двете основни лавандулови дестинации и продължават усилията по отношение на популяризиране на празника в страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase