Снимка: Bulgaria On Air

На 29 юни Балет "Арабеск" ще закрие 50-ия юбилеен сезон с две премиери в Музикалния театър. В програмата на гала вечерта са включени и пиеси на чужди гост хореографи от Израел, САЩ и Обединеното кралство, работили с трупата през последните години.

"Много съм щастлива, че това, което бяхме замислили като поредица от събития през този сезон, се случва. На финала ще представим новата си премиера "Свободно разположени мисли" на хореографа от Германия Аршак Галумян.

Втората премиера е на юбилейния албум "50 години балет "Арабеск" - С корени дълбоко в небето", каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR артистичният директор на Балет "Арабеск" Боряна Сечанова.

"Свободно разположени мисли" е спектакъл за времето, което тече и никога не спира, но също така и за часовете в човешкия живот.

В центъра на сценичното пространство са поставени дърво и пясъчен часовник – вечен символ и своеобразен модел на Вселената и на човека по принципа на подобието. Абстрактната постановка дава възможност на публиката да сътвори свои собствени истории.

"Бях изключително щастлив да работя с толкова интелигентни и талантливи танцьори, те ме вдъхновиха", сподели дългогодишният солист на Щатсбалет в Берлин Аршак Галумян пред Златимир Йочев.

В неговия репертоар влизат спектакли на почти всички световни колоси на хореографското майсторство - Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase