Снимка: Big Big Summer Reggae

Реге събитието на годината ще събере за десети път любителите на позитивните вибрации по време на Big Big Summer Reggae. Десетото поред издание на феста ще се случи на 5 и 6 юни от 18.00 часа в столичния клуб Маймунарника.

В първия ден предстои епичната среща на българската ска-групата Уикеда с легендарния денсхол, ска, rub a dub, рокстеди и калипсо немски титан - Dr.Ring Ding! Вечерта ще започне в 18.00 по традиция с масивен drum circle, майсторски воден от Ubuntu Afro Drummers, в който всеки може да се включи с инструмент, за да бъде силен тътенът, възвестяващ началото на празника.

На следващия ден GanJah Army Band на реге война NRG D ще забие здрaво, а парти машината  Big Big Summer Reggae ще заработи на пълни обороти с енергията на Rootsman I - лидерът на македонците от Conquering Lion. Компания ще му правят българските раста вестители Jahmmy Youth и Kappa Irie.

Зад пулта ще бъдат селекторите на ZionLionz Soundsystem - магическата система, която не спира като перпетум мобиле да излъчва позитивни вибрации и да поддържа жив огъня на реге културата у нас.

Когато през 2004-а те взимат от печатницата плакатите за първото издание на фестивала, с изненада установяват, че едното „BIG” в заглавието липсва. И то липсва 1500 пъти – колкото е тиражът. Тогава, обладани от истинска решителност, организаторите взимат цветни маркери и на ръка го дописват цели 1500 пъти, заявявайки намерението си какъв точно да бъде мащабът и значението на бъдещото събитие.

10 години по-късно Big Big Summer Reggae  продължава да устоява на времето и да изпълнява мисията си - да бъде епицентър на reggae живота в България, както и да дава сцена за изява на тези, които избират reggae музиката за свой език и път, отбелязват от екипа на фест.

Всяка година те осигуряват среща  на ярки звезди от reggae вселената (Macka B & Roots Ragga Band, General Levy, Jah Mason, Percy Dread, Dr. Ring Din g, Ras Zacharri, Ras Demolition Man), с изгряващи родни таланти (Root Souljah, Roots Rocket family, Rebelites, NRG D, Gang Jah Army, Daft Dub, Ragga One, Selecta Lazy Face), а също така и с близки роднини от Балканското (и не само) reggae семейство (Soul Fire, One Drop Forward, Canon, General Trix, Selecta Kutta, Selecta Troddа, Rootsman I).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase