Снимка: БулФото

Когато ние казваме, че нашите избиратели много обичат Делян (Пеевски) и гласуват за него, ние не спекулираме с това, макар че четем в пресата иронични коментари. Това заяви пред Нова зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

Повод за думите му стана вчерашното появяване на бизнесмена в Парламента, когато стана ясно, че Пеевски се отказва от мястото си в Европарламента и остава депутат само в българското Народно събрание. Това беше едва вторият път, в който знаковото лице на ДПС идва на работа от началото на този Парламент.

Още по темата

"В Сърница, където беше едно от мероприятията, на които Пеевски се появи лично, е общината гласувала най-много за ДПС в цяла България. Гласовете за ДПС са 91%", обяснява любовта на електората към Пеевски Цонев.

По думите му, отказването на бизнесмена от евродепутатството е нормална практика в цяла Европа.

"Най-успешният политик в Италия - Берлускони, се е кандидатирал 7-8 пъти и едва сега влиза", изтъкна той.

Решението било на цялата група, а общото мнение било, че изборният резултат предполагал Пеевски да остане в страната.

Попитан кой има повече влияние в партията - Делян Пеевски или Ахмед Доган, Цонев отговори:" Естествено, че Ахмед Доган. Той е икона в ДПС. Поздрави ни за резултата. Каза, че сме си изпълнили целите".

Цонев беше категоричен, че целите, които Движението си е поставило преди изборите, са били изпълнени.

"Поставихме си за цел да ликвидираме последиците от процесите, които се развиха през 2017 година с дублиращия проект на ДПС – този, който беше направен от Местан и от външни фактори. Тогава 100 000 гласа на ДПС бяха отцепени и отидоха в нищото. Те доведоха националистите на власт", обясни Цонев.

Зам.-председателят на ДПС отрече да искат нови предсрочни избори, но потвърди, че с оглед на изборните резултати има нужда от промяна на формулата на управление. Депутатът обясни, че продължават да настояват за изготвяне на програма с три основни стълба, по която политическите сили да постигнат съгласие и в следващите 15 години да се работи за постигането им от всички, които дойдат на власт.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase