Снимка: БулФото

Смятам, че Корнелия Нинова не трябваше да подава оставка, защото само след няколко месеца има местни избори и отвлича вниманието от основната цел - да се върнем в местната власт. Това каза пред bTV бившият външен министър и член на БСП Кристиян Вигенин.

Припомняме, че вчера на събранието на Националния съвет на социалистите, лидерът Нинова подаде своята оставка и пое пълна отговорност за загубата на европейските избори. Това се случи само ден след като самата тя беше обявила, че не смята да се оттегля и поиска стартиране на нова, различна процедура по избиране на председател.

Още по темата

Според Вигенин, Нинова все пак е постъпила европейски и дала възможност на партията или да потвърди нейния курс, или да избере нов председател.

"Аз не одобрявам тази оставка, но не одобрявам и това, че т.нар. опозиция толкова агресивно поиска оставката на председателя на партията. Корнелия Нинова често ни е изненадвала с необичайни ходове, които са се оказвали печеливши и е възможно и сега да е така", категоричен беше председателят на парламентарната група на БСП.

Според него, няма голяма драма в партията и тя е преживявала и по-тежки времена. БСП безспорно била преживяла загуба, но било прекалено да се говори за "провал".

"Получи се ефектът на прегарянето - когато си близо до победата и правиш всичко възможно да я постигнеш", анализира Вигенин.

Той изтъкна, че от изборите станало ясно, че БСП са основната опозиция на ГЕРБ, тъй като в лявото пространство на практика нямало друга алтернатива.

"Всички в партията имат вина за загубата. Европейските избори винаги са трудни за левите партии, защото нашите избиратели не виждат смисъл в тези избори", смята социалистът.

Накрая Кристиян Вигенин обобщи резултатите на БСП на последните европейски избори така:" БСП загуби, но не се провали. Партията повиши резултата си, имаме един евродепутат повече, но никой не говори за това, че ГЕРБ се представи доста по-зле".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase