Снимка: архив Reuters

Евровотът показа ниска избирателна активност, което сочи огромно разочарование за това как се управлява държавата вече 30 години. Това каза лидерът на "Народен съюз" Румен Йончев. Избирателните списъци трябва да бъдат прегледани отново, смята той.

"Най-после решенията в ЕП няма да се вземат от две групи, а от повече хора. Сегашният състав на ЕП предполага консенсус кой да наследи Юнкер. Очаквам процесът за това да продължи по-дълго от друг път. Трябва да се постигне и баланс на постовете мъже-жени в ЕК", каза още Йончев.

По думите му вотът е показал, че опасенията за неонацистка вълна не са се реализирали. От друга страна държавите от Северна Европа остават мишена за мигрантите.

"Очаквам движения, подобни на "Зелените", да имат успех занапред и в САЩ. Те обаче не са балансиран участник в политиката, защото адресират само един проблем към обществото", подчерта анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Йончев заяви още, че темата корупция в Европа е актуална, предвид случващото се във всяка една страна. Австрия показа политическа принципност и кураж, за което бившият канцлер заслужава да бъде поздравен, смята Йончев.

"Интересът ни като българи е да не се стига до конфликт Косово - Сърбия. Вучич е под огромен политически натиск от собствената си опозиция и трябва да реши проблема с признаването на Косово. Конфликтът е решим, ще трябва стабилно управление в Сърбия, такова с авторитет. Вучич може да го направи чрез преодоляване на съпротивата вътре в страната", каза още събеседникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase