Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската комисия призова Мария Габриел и още четирима еврокомисари, които са избрани за евродепутати на 26 май, да решат дали ще останат нейни членове или ще отидат в Европейския парламент. Според правилата двата поста са несъвместими.

Освен Габриел, трима вицепрезиденти на Комисията са избрани за депутати - Франс Тимерманс от Холандия, Андрус Ансип и латвиецът Валдис Домбровскис. Румънската комисарка за кохезионната политика Корина Крецу също може да отиде парламента в групата на либералите, след като беше определена за комисар от социалистите през 2014 г.

Говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер призова днес петимата да кажат “достатъчно рано преди първото заседание на парламента” коя позиция ще изберат, без да конкретизира срок. Новият Европейски парламент се събира на първа сесия в Страсург на 2 юли.

Петимата могат да довършат мандата си като комисари, който приключва на 31 октомври или да останат депутати до 2024 г. Ако останат при Юнкер, те нямат право да се преместят в парламента в края на годината, а ако го напуснат, техните държави трябва да им посочат заместници.

Пред подобна ситуация беше изправена през 2009 г. Меглена Кунева - първият български еврокомисар. Тя се отказа от депутатското си място, но впоследствие не беше номинирана повторно за комисар от правителството на Бойко Борисов и се върна в България.

Ако Габриел, която беше водач на листата на ГЕРБ се откаже от парламента, на нейно място евродепутат ще стане бившият министър на строителството и на Българското председателство Лиляна Павлова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase