Кадър: Bulgaria ON AIR

Пет български партии изпращат депутати в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС, ВМРО и Демократична България. Управляващите водят левицата с близо 6,7%.

От ГЕРБ са доволни от победата си на евроизборите, но лидерът Бойко Борисов заяви, че трябва промяна.

"Промяна очевидно трябва най-малко в комуникацията с хората, защото в последните два месеца станахме свидетели на страхотен имиджов проблем с ГЕРБ. Има хора в тази партия, които са изгубили представа кое е прилично в политиката и кое не е. В електорално отношение успяха да се съхранят и запазиха същата изборна подкрепа, каквато имаха през 2014 година. БСП бяха по същия начин. Голямата изненада за мен е ниският вот за ДПС", коментира доц. Стойчо Стойчев в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му резултатът е щял да бъде по-различен и скандалите са щели да имат голямо значение, ако изборите са били за национален парламент, а не за европейски.

Според политолога Георги Киряков премиерът е дал ясна заявка, че ще продължи това, което е започнал - разчистването в собствената му партия, а след това ще мисли какво да прави с правителството.

Той е на мнение, че активното участване на Борисов в кампанията и включванията му на живо в социалните мрежи са допринесли за високия резултат на ГЕРБ.

"Това бяха най-гледаните видеоклипове по време на изборната кампания. Очевидно се хареса на по-широка публика от твърдото ядро и това помогна за обръщането на резултата", заяви Киряков пред Bulgaria ON AIR.

След загубата на евровота от БСП обявиха, че ще стартират процедура за пряк избор на нов лидер.

Според соц. Стойчо Стойчев Нинова е направила редица грешки, които са ѝ уредили второто място. По думите му лидерката на социалистите е очаквала да се мобилизира голям наказателен вот срещу ГЕРБ, който да отиде при БСП, а най-големият проблем е било, че е разединила партията, редейки евролистата ѝ.

Киряков допълни, че последната грешка на Нинова е била, че е заговорила за загубата и кой ще поеме отговорност, ако БСП не спечелят на евроизборите, още преди те да се състоят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase