Снимка: БулФото

ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин, а БСП остава първа политическа сила при пенсионерите. Това сочат данните на за електоралните профили на избирателите на социологическата агенция "Галъп".

На тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80% от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са потеглили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ.

За сравнение, при ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък – 73% от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6%), но има и пренос към БСП (5%).

Още по темата

Според социолозите, тези данни са знак, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на управляващите. Той е по-твърд, но и определено по-малък. ГЕРБ пък е фракцията, която има повече периферия за мобилизиране.

Оказва се, че ДПС е втора политическа сила сред младите гласоподаватели, тези между 18г. и 30г.  Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства – и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти.

Сред най-образованите – висшистите – „Демократична България“ е трета, а не пета, както е в националната картина. Това не е изненадващо, коментират експертите от "Галъп", като се има предвид традиционният профил на партията.

Изненада на тези избори е и загубата на БСП на лидерството при вота в селата. Там сила набират ГЕРБ и ДПС. Силните резултати на "Демократична България" в столицата обаче, може да показват, че докато ГЕРБ мобилизира подкрепа в селата, губи тежест в София.

Отговорът на въпроса дали избирателите са гласували преференциално дава очаквани отговори – около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално. Вероятно, част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе, те свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на „Демократична България“ – над 70% от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Данните са на социологическата агенция "Галъп" и са от екзит пол към 20:00 на 26 май. Експертите предупреждават, че подобен тип данни по-скоро имат стойноста на ориентир, отколкото абсолютно мерило.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase