Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Кампанията на БСП беше неграмотна. Борисов изпързаля Нинова и Йончева - той се отдръпна и те се сражаваха с един сайт. Лидерът на партията водеше битка с петия в листата". Това заяви пред БНР анализаторът Боян Чуков.

По думите му, Корнелия Нинова е идеалният опозиционер за Бойко Борисов, а ръководството на БСП е играло некоректно спрямо гласоподавателите на партията.

"Хората в провинцията до последно не бяха разбрали, че Иво Христов в листата не е Иво Христов - депутатът... Сега на „Позитано“ са принудени да обяснят, че сгромолясващата загуба се е превърнала в победа, да, но резултатът е негативен", категоричен е Чуков.

Още по темата

Според него оставането на Нинова като лидер на БСП само ще удължи агонията.

"Самият факт, че тя избяга от вечерта на изборите и не се яви да каже две думи и остави петият в листата да обяснява за загубата на БСП - това е един страх и невъзможност да се подготви за поредната загуба“, изтъкна експертът.

Единственото решение на проблемите на столетницата, смята Чуков, е да се избере триумвират, в който да влязат трима души от трите поколения в партията, и в рамките на един определен срок да се обновят структурите на БСП и да се вкара кадровата селекция позитивно, а не на вътрешни връзки. Основна задача трябвало да бъде и ангажирането на младите кадри на партията.

Боян Чуков сравни Корнелия Нинова с Цветан Цветанов, но в пола:" Тя има неговото поведение и неговите послания".

По отношение на голямата европейска картина след изборите във всички страни членки, Чуков беше категоричен, че важният извод е, че за първи път ЕНП и ПЕС няма да има мнозинство.

"Появата на несистемни партии е заради мълчаливия договор и съглашенчество между ЕНП и ПЕС досега. Те не могат да предизвикат промени, но могат да предизвикат тенденция, която да започне да се задълбочава“, завърши Боян Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase