Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Партиите в Европейският парламент ще се разграничат от крайнодесните. Това обявиха в "Гласът за Европа" политолозите Румяна Коларова и Татяна Буруджиева. Според тях за момента никой не желае да прави коалиция с по-радикалните партии и поради тази причина те ще останат изолирани и далеч от управлението на Европа.

Още по темата

Кой се опитва да атакува Евроизборите онлайн?

Коларова разясни, че националистите искат да направят обща група, но единствените, които ще спечелят от това са консерваторите. Тя допълни, че е много важно за следващия европарламент какво ще се случи с Brexit.

"Въпросът е дали националистите ще успеят да се обединят. Ясно е, че имаме системни партии на европейско ниво - ЕНП, либералите, зелените, левите. Те имат ценностни системи гарантиращи сближаване. Националистите искат да направят обща група и от това ще спечелят консерваторите. Това ще им даде възможност да компенсират излизането на английските консерватори. Ще видим как ще се разпределят местата в следващият парламент. Има много важни решения за взимане, но е много важно и какво ще стане с Brexit", каза Коларова.

Татяна Буруджиева пък заяви, че българските депутати ще трябва да инициират решаването на два много важни въпроса за страната ни. Първият е влизането в Шенген, а вторият е продължаването на процеса на интеграция на Западните Балкани.

"Всички, които са в център-дясно ясно заявиха желание да поставят разлика между себе си и радикалнодесните. Радикалнодесните ще бъдат сравнително малко и ще са изолирани. Никой не иска да направи коалиция с тях и да ги вкара в управлението на Европа. За следващият парламент има две много важни теми за България - влизането ни в Шенген, и проявяването на двоен стандарт по тази тема. Ние сме готови за този ход, но все още нищо не се случва. Затова и българската делегация ще има за цел да поиска този казус да бъде решен. Вторият въпрос е продължаването на процеса на интеграция на Западните Балкани. Имаме и други национални приоритети - кохезионните фондове, парите за сигурността и разпределянето на средствата за военна индустрия", обясни Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase