Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Станаха ясни прогнозните резултати на изборите за Европейски парламент. Те показват 30,5% гласували за ГЕРБ, 25,4% за БСП и 12,8% за ДПС. Четвърта политическа сила е ВМРО с 8%, а на пето място се нарежда "Демократична България" с 6,5%.

Още по темата
Очаквани ли са резултатите и има ли изненади? Темата в извънредното изборно студио на "Гласът за Европа" коментираха социологът Мира Радева и политологът Петър Чолаков.

"Не бих казала, че има големи изненади, защото беше прогнозирано добре от колегите ми предимството на ГЕРБ. Не може да се каже, че става дума за много голяма разлика. Сгрешиха онези колеги, които прогнозираха преимущесто за БСП", посочи Радева пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че изненадващо е едното място в Европейския парламент за "Демократична България", защото напоследък десницата е изглеждала "в реанимация".

"Доста голяма е разликата между ГЕРБ и БСП. Те имат възможност да вземат 7 евродепутата, което означава, че не само няма да се представят по-зле, а ще се представят по-добре от предните евроизбори. При всички корупционни скандали партията не беше наказана. Тя даже възкръсна", смята Чолаков.

Според него на ГЕРБ е помогнала не толкова вербалната комуникация, колкото показването на кухнята на политическия процес. По думите му ГЕРБ постига своя максимум.

"Според резултатите няма крайни националисти, които искат да извадят България от ЕС", заяви Радева.

"Иванчева натри носа на НФСБ и Атака", пък отбеляза Чолаков.

 

Коментари Напиши коментар

22

Todor R

преди 2 години

Демократична България не е партия, а коалиция от партиики, и резултатът им изобщо не е за хвалба.

21

Вики

преди 2 години

Никаква изненада няма тука, тия са си платили за гласовете със сигурност.

20

Вили

преди 2 години

Ми малко преувеличават, ще вкарат с 300 зора един човек. Тази партия трябваше да е много по-силна, отколкото е. Ако има амбицията да е дясната партия на България. А те реално са едни дето само пищят по другите и все нещо се оплакват. Не виждам кой знае какво бъдеще в тази партия.