Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Развитието на кампанията в последната седмица и активната роля на Бойко Борисов в нея е в основата на успеха на ГЕРБ на тези избори, смята директорът на "Галъп Интернешенъл" Първан Симеонов.

Още по темата
"ГЕРБ и БСП са формации, които имат твърд електорат, но все пак ГЕРБ остава партията, която има малко по-висока периферия. Беше въпрос дали ще я мобилизира и този път, както направи през 2017 г. През 2017 г. на парламентарните избори пак се случи това - БСП беше излязла с едни гърди напред или поне беше изравнила резултата. Точно на финалната права ГЕРБ успя да се мобилизира. Дори и заради съобщението, че БСП може да победи - това подейства сепващо на електората на ГЕРБ и ГЕРБ реализира онова, което има", коментира още Симеонов пред БНТ.

Нови данни към 20 ч.: ГЕРБ – 30,6%, БСП – 25,4%, ДБ – нагоре

По думите му резултатите от изборите са хубава новина за ВМРО. "ВМРО монополизира, така да се каже, патриотичното пространство", коментира още социологът.

Относно представянето на "Демократична България", Симеонов заяви, че самият факт, че "Демократична България" може би ще бъде част от Европарламента означава, че и те има с какво да се похвалят.

"Единственото, което се питам е имат ли ДПС с какво да се похвалят - резултатът там не е този, който ДПС очакваше", коментира още Симеонов.

Относно резултатът на ВМРО, Симеонов коментира, че самият факт, че тази формация е успяла при всичките скандали означава, че ВМРО е отбелязала значителен успех. "Това показва, че там формулата е мнозина се карат, по-спокойният печели", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase