Снимка: Reuters

Общо 191 избирателни секции зад граница ще бъдат открити за Евроизборите утре, съобщиха от Министерството на външните работи. Изборните материали са пристигнали в 190 от тях и вече пътуват към последната - в Техеран. Пълният списък с адреси може да бъде открит на страницата на МВнР.

От МВнР напомнят, че правото да упражнят своя глас в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Гласуването се извършва в избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и в избирателни секции извън тях, когато законодателството на приемащата държава го позволява.
Избиратели без настояща регистрация у нас или в друга страна в ЕС се премахват от избирателните списъци.
Избирателят може да поиска да бъде включен от властите в избирателен списък преди изборите. Ако той не е включен в избирателен списък на секция извън България, може да бъде добавен в деня на изборите на място. В такъв случай трябва да се представи документ за самоличност и да се попълни стандартна декларация, че съответното лице отговаря на критериите /например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС/, че не е гласувало на същите избори и няма да гласува в друга секция.
Българските граждани, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право

да упражняват правото си на глас в съответната избирателна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български служители.

Ако сте от България, но живеете постоянно в страна извън ЕС, не можете да гласувате, напомнят от МВнР.

Изборният ден извън страната започва в 7.00 ч. местно време и приключва в 20.00 ч. местно време.

От МВнР напомниха и, че журналистите ще могат да снимат в изборните помещения зад граница само с разрешение от СИК и ЦИК. Ръководителите на дипломатическите и консулските ни представителства ще решават дали да допуснат до територията на мисиите ни представители на медиите за заснемане на избиратели извън изборните помещения. Служителите на Министерството на външните работи няма да коментират изборния процес. При необходимост от коментари медиите следва да се обръщат към представители на СИК и ЦИК, от чиято компетентност е изборният процес.
 

Коментари Напиши коментар

7

ГЛАСОПОДАВАТЕЛ

преди 3 години

ЗАЩО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ СМЕ СЕ ЗАТИЧАЛИ ДА ГЛАСУВАМЕА ЗА ЧУЖБИНА:ПОСТОЯНЕ АДРЕС + НАСТОЯЩ АДРЕС НА ПОВЕЧЕ ОТ 3 МЕСЕЦА ЧЕ СИ В ЧУЖБИНАЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СИ КУПЯ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ + 2х 10 лв НА ГРАО ЗА ДОКУМЕНТИТЕДЕЙСТВИТЕЛНО НЕ СТЕ НОРМАЛНИПЪЛНИ ИДИОТЩИНИЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ-НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА УПРАЖНЕНИЕТО : ДА НЕ ГЛАСУВАТ ОТ ЧУЖБИНА !!!

6

Анонимен

преди 3 години

и като гласувате какво ще направите - едно НИЩО. само промити зомбирани мозъци си вярват че нещо ще се промени. Колко върви между другото един глас, 10-15 лева? Някой продал ли си е душата вече да каже дали си заслужава да изгоря 200-300 калории да се разкарам до секцията?

5

луд козар

преди 3 години

Къде.. Къде.. Във "ЖОПЕ"