Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малка преднина на изборите за БСП на предстоящия евровот на 26 май измери агенция "Афис". Проучването е проведено със собствени средства сред 1604 българи.

Данните свидетелстват за сравнително висока декларативна нагласа за участие на пълнолетните български граждани в предстоящите европейски избори.

Още по темата

Според проучването може да се очаква избирателна активност от 62,8%. Най-вероятно идната неделя до урните ще отидат между 2,1 и 2,3 млн. души.

"Афис" прогнозира, че за БСП ще гласуват 25,7% от избирателите, а за ГЕРБ – 24,5% на сто.

За ДПС 13,2%, за Воля 5,5 на сто, за ВМРО – 4,4%.

Преди месец, тоест преди горещата фаза на кампанията, ГЕРБ и БСП формации разпределяха помежду си общо над 60% от всички гласове. Сега този дял е спаднал с 10 на сто. Регистрираме нетипично висок дял на малки партии и независими кандидати, които получават около 1% и повече, обяснават от "Афис".

Едно от възможните обяснения на този феномен дават данните от отговорите на въпроса за мотивацията за гласуване. 6,6% от интервюираните и заявили че ще гласуват за партия или коалиция, отиват на тези избори с мотива "За да попреча на определена партия да спечели". Почти в равна степен този дял се разпределя именно между БСП и ГЕРБ. На практика протестният вот срещу "големите" намира прием в лицето на редица по-малки партии и коалиции и дори някои независими кандидати.

Според социолозите анализът на данните показва, че въпреки минималната преднина на БСП за България, електоралният корпус на управляващата партия е по-силно мобилизиран, което може да резултира и в размяна на местата.

ГЕРБ, освен скритите си предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, разполага с още едно – Коалиция за България, която отнема гласове от БСП, посочват от "Афис".

Колебанията в електоралния сектор на ГЕРБ са в три посоки – дали да се гласува за ГЕРБ, дали да се гласува за друга партия, дали да се гласува изобщо. В сектора на БСП тези колебания са редуцирани до два варианта – дали да се гласува за БСП или дали да не се гласува. На практика успехът на ГЕРБ е зависим и от кампанията на други партии, а успехът на БСП е зависим единствено от нейните собствени сили, и доколко тя е успяла да "преведе" по-далечните евро теми на своите гласоподаватели.  Не трябва да се забравя, че когато опре до избори за Европейски парламент, електоратът на БСП традиционно е по-ниско мотивиран отколкото при парламентарни избори. Това ясно се вижда от горното процентно разпределение.

В периода 10-15 май 2019 г. Агенция "АФИС" проведе национално представително проучване на предварителните нагласи във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1604 пълнолетни български граждани в 126 населени места. Методът на регистрация е чрез случаен подбор по критерия "Най-близък рожден ден измежду пълнолетните лица в домакинството". Предвид на близостта на очакваното събитие по-обстойно е проучено мнението на 1008 от интервюираните лица, които според нашия анализ е сигурно или почти сигурно, че ще гласуват идната неделя. Доверителният интервал на отклонение при възвратен подбор е ±1,17–2,73%. Проучването е проведено със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase