Снимка: БулФото

След сигнал на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград ЦИК е разпоредила премахване на предизборни материали на партия "Глас Народен", заради това, че квадратът с номера на бюлетината е на фона на листо от канабис, пише dir.bg.

Рекламният материал призовава за подкрепа и съдържа посланието "Различният избор. Избирай трудно II". Горе в ляво се вижда квадрат с номера на партия в интегралната бюлетина на фона на листо от канабис.

"Разгледан в цялост, същият внушава послание за толерантност към разпространението и употребата на наркотични вещества. Отделно от това, позицията в тази насока очевидно е съчетана с призив именно заради това да се гласува за цитираната партия и кандидат", се посочва в позицията на ЦИК.

Комисията е приела, че това е нарушение на чл. 183,ал.4 от Изборния кодекс и е приела, че снимковата илюстрация на листо от канабис, макар и индиректно, застрашава здравето на гражданите и добрите нрави.

Лидерът на партията Светльо Витков и кандидатка на евродепутат Венета Маджистрели ще получат актове, а законът предвижда размерът на санкцията да е от 200 до 2000 лв. "Глас Народен" трябва да премахне незабано и всичките си плакати на територията на цялата страна.

"Отказваме да изпълним такова безумно решение! Отказваме да живеем в страна, където проблемите, които дори ЕП желае да разреши са табу!", написаха във Фейсбук профила си от "Глас Народен".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase