Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е възможно да има обща минимална европейска заплата. Това каза пред bTV икономистът Петър Ганев.

Думите са по повод една от най-горещите теми, които трябва да бъдат решени от следващия Европейски парламент. Един от основните кандидати за шеф на ЕК - социалистът Франс Тимерманс, вече заяви, че ще поиска въвеждането на единна минимална заплата, която да бъде 60% от медианната.

"Обикновено се говори за механизъм и координация, а не просто за 1000 евро, които да взема всеки европейски гражданин", обясни Ганев и посочи, че предложението на Тимерманс може да доведе и до по-ниска минимална заплата в България, отколкото е в момента.

Още по темата

"1135 е средната заплата за 2018 година. Медианната е 795 лв. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лв.", категоричен е експертът.

Според него, това означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лв. По думите му политиците говорят твърде общо по темата.

"Като се влезе в конкретика, то се оказва, че губим от механизма на Тимерманс. Ако общата минимална заплата е процент от средната, тогава тя би се повишила", изчислява икономистът.

Петър Ганев изтъкна, че е много важно да разберем дали сме съгласни тези неща да се решават и налагат от Европа.

"Бизнесът подкрепя идеята да има единна минимална заплата, но определена по български механизъм", завърши той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase