Видео 20.05.2019

Кой ще спечели и кой ще загуби от ниска активност на евровота?

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и кой би спечелил от това? Според социолозите Кольо Колев и Васил Тончев почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Още по темата
Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка, вместо да чакат пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо", каза Тончев пред Bulgaria ON AIR.

"Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза още Тончев.
 

Коментари Напиши коментар

71

гласувайте масово

преди 3 седмици

Социолозите определено лъжат. Троловете на ГЕРБ се скъсват да призовават хората да не гласуват. Защото имат ограничен електорат, роми, общински служители, обръчи от фирми. Срещу тях е целият останал народ, при висока избирателна активност ГЕРБ ще са размазани. Хора, гласувайте масово, за да преборите изборната технология на тези, които държат България за беден сателит на Германия със заплати, хвалебствие в Германия - немци какво се оплаквате, в България работят за две евро на час и са доволни.

70

Дядо Соци

преди 3 седмици

До Анонимен 58 Значи да гласуваме за БСП , че само те могат да свалят Борисов от власт, така ли ?Значи това е целта , а не да дойдат по добри .Ама по добри нямааа !

69

Пенсионер

преди 3 седмици

Ние пенсионерите прогледнахме , ама не казвайте на Нинова.Нека си мечтае.