Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани. Това каза германският външен министър Хайко Маас след срещата на четири очи с българския си колега Екатерина Захариева, съобщава Нова.

Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз и сподели, че се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат.

"Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.
Още по темата


На брифинга след срещата Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината, в която двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните си отношения. Тя представ данни, според които една трета от инвестициите в България са германски, над 5000 германски фирми развиват бизес у нас, а стокообменът ни е най-голям от 1950 година насам.

"Освен бизнес имаме и културни отношения. Немскичт език е сред най-изпозваните. В Германия има 8 учебни заведения, в които се изучава български език и литература", изтъкна Захариева.

Тя обясни, че двамата с Маас са коментирали бъдещето на Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране в ЕС, както и ситуацията в Близкия изток и отношенията на ЕС и Турция. 

Захариева и Маас направиха обиколка на историческата част на София - посетиха ротондата, синагогата и джамията. Министрите се отбиха и през Халите, където Захариева почерпи своя гост с баница и айрян, след което се повозиха на метрото.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

"Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

 

Коментари Напиши коментар

70

Така е ..

преди 1 месец

До гошко 71 Гошко , ние не сме се хванали с руснаците , а те ни хванаха за гушите. Референдум не е имало.Нали не мислиш че селяните с радост и песни си предават земята и животните в ТКЗС.Селянина без земя е без корен. За това избягаха от селата , а не от Бойко.Та такива ми ти работи.Ако го нямаше 45г. съветско владичество, България щеше да е по добре от Гърция.

69

гошко

преди 1 месец

Можеше, ако след 44та си бяхме останали с Германия! Ние, какво? С най големите смотаняци се хванахме! Демокрацията няма шанс тук. Рано или късно ще се ступаме яко по-между си. Това ще реши пътя на БГ.

68

Анонимен

преди 1 месец

И тази ревнал за единство . Забравиха когато девизът бе - Спасявайте се поединично . Сега вие се спасявайте . Чудна работа - дали ще сме с победителя или с победения в резултат от ВСВ - съдбата е една и съща .