Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
България е силен проевропейски партньор, който е в сърцето на ЕС. Искам да призова гражданите да отидат да гласуват. Искаме да заложим на сътрудничеството, да не се оставим на популистите и националистите. Още по време на своето председателство България си свърши работата по отношение на Западните Балкани. Това каза германският външен министър Хайко Маас след срещата на четири очи с българския си колега Екатерина Захариева, съобщава Нова.

Маас беше категоричен, че предстоящите избори са много важни за Европейския съюз и сподели, че се надява в следващият Европейски парламент да няма много депутати, които да пречат.

"Имаме нужда от солидарна Европа. Европейският глас ще има тежест в света, ако сме единни. Най-добрият начин е да се върнем към основните на ЕС. Трябва да покажем на гражданите, че те са най-важните“, смята германският министър.

Още по темата

На брифинга след срещата Екатерина Захариева изрази задоволство, че срещата се провежда в годината, в която двете страни отбелязват 140 години от началото на двустранните си отношения. Тя представ данни, според които една трета от инвестициите в България са германски, над 5000 германски фирми развиват бизес у нас, а стокообменът ни е най-голям от 1950 година насам.

"Освен бизнес имаме и културни отношения. Немскичт език е сред най-изпозваните. В Германия има 8 учебни заведения, в които се изучава български език и литература", изтъкна Захариева.

Тя обясни, че двамата с Маас са коментирали бъдещето на Западните Балкани и възможностите за тяхното интегриране в ЕС, както и ситуацията в Близкия изток и отношенията на ЕС и Турция. 

Захариева и Маас направиха обиколка на историческата част на София - посетиха ротондата, синагогата и джамията. Министрите се отбиха и през Халите, където Захариева почерпи своя гост с баница и айрян, след което се повозиха на метрото.

Визитата на германския министър в България е съчетана със старта по изграждането на нова административна сграда на германското посолство.

"Поставянето на капсулата в новата сграда е знак, че се развиват българо-германските инвестиции“, отбеляза Маас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар