Снимка: Reuters

БСП е с едни гърди пред ГЕРБ за предстоящия евровот, сочат последните данни от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 5 и 11 април сред 1015 души.

Според социолозите ефектът от разкритията от последните седмици за "Апартаментгейт" води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Именно това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата.

ДПС остава константа в своята подкрепа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО, сочи още проучването.

Какво показват резултатите в цифри?

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31% - за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88%, е още ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" с 4,5% и "Воля" – с 3,5%, "Атака" – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и "България на гражданите" с по процент, и близо 4% други. 2,2% заявяват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.   

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички, че по-скоро ще гласуват – 28%, че по-скоро няма да гласуват – 12%, а че със сигурност няма да гласуват – 18%. Последните 8% не знаят или не могат да отговорят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase